La Revolució Burgesa(III)

Apunts
Exercici 4

Apunts per estudiar:Les conseqüències de les revolucions burgeses.
Un cop   la burgesia ha fet la revolució i té el poder polític comença a aplicar els seus objectius:

  • Econòmics:
    -el sistema econòmic capitalista que es basa en la propietat privada dels mitjans de producció s'imposarà. La propietat privada absoluta estarà garantida per la llei: el propietari no té límits sobre la seva propietat (la pot vendre o deixar en herència a qui vulgui).
    -el liberalisme econòmic: la burgesia vol establir una política econòmica* en què l’Estat no intervingui per a res en l’economia (la producció que s’ha de fer, els sous que s’han de pagar, o els preus de les mercaderies, estan controlades  únicament per l’empresari).
                                    *Política econòmica són les lleis que hi ha en un Estat sobre l’economia.
  • Socials: abolició dels privilegis i igualtat davant la llei  (que tots els homes tinguessin els mateixos drets civils , per tant, establiment d’una societat classista).
  • Polítics: abolició de l’Estat Absolut i establiment d’un Estat Liberal. Les  característiques d’un estat Liberal són: la Constitució, la sobirania nacional i la
    separació de poders:
    • La Constitució és un document escrit que recull les lleis fonamentals (la llei és una norma que estableix els drets i els deures dels individus). Les lleis més importants serán la llibertat personal (anti-esclavisme), llibertat de pensament, llibertat de religió, llibertat d’expressió, llibertat de propietat i llibertat de domicili, entre altres.
    • La sobirania nacional significa que la nació (el conjunt dels ciutadans) és la que té dret a manar, a governar, a través dels seus representants.
    • L a separació de poders significa que els poders polítics estan repartits: el poder legislatiu el té el Parlament (diputats elegits per sufragi censatari*), el poder executiu el té el govern (ministres del partit majoritari en el Parlament) i el poder judicial els Tribunals de Justícia (jutges i fiscals).
                              *sufragi censatari és un sistema electoral en el que  només tenen dret de vot els homes més rics.
  • Sorgiment de l'oposició  Els grups socials que no tenen dret de vot i no estan contents de com funcionen les coses s’organitzaran per lluitar i canviar la situació (és el cas de la petita burgesia i els obrers). A partir de mitjans del s. XIX sorgiran els partits polítics. Els partits polítics que no formen govern estan a la oposició.
Tornar a l'inici

Exercici 4

1. Defineix amb les teves paraules: societat classista, Estat Liberal.
2. Feu un esquema en claus sobre les conseqüències de les revolucions burgesas.
3. Llegiu el text següent i responeu les preguntes: El espíritu  de las Leyes


            En cada Estado hay tres clases de poderes:
            Por el primero (legislativo) el príncipe o magistrado hace las leyes para cierto tiempo y para siempre, y corrige  o deroga las que están hechas. Por el segundo (ejecutivo) hace la paz o la guerra, envía o recibe embajadores, establece la seguridad y proviene las invasiones; por el tercero castiga los crímenes o decide las contiendas de los particulares. Este último se llama poder judicial. (...)
            Cuando los poderes legislativo y ejecutivo se hallan reunidos en una misma persona o corporación, entonces no hay libertad, porque es de temer que el monarca y el Senado hagan leyes tiránicas para ejecutarlas  del mismo modo. Así sucede también cuando el poder judicial no está separado del poder legislativo y del ejecutivo. Estando unido al primero, el imperio sobre la vida y la libertad del ciudadano sería arbitrario, por ser uno mismo el juez y el legislador, y estando unido al segundo, sería tiránico por cuanto gozaría el juez de la misma fuerza que el agresor.
            En el Estado en que un hombre solo o una sola corporación administrase los tres poderes y tuviese la facultad de hacer las leyes, de ejecutar  las resoluciones públicas y de juzgar los crímenes y contiendas de los particulares, todo se perdería  enteramente.

                                                                                         Montesquieu: El espíritu de las Leyes, 1748

1) Sobre quina estructura escriu Montesquieu?.
2) És una font primària o secundària?.Raoneu la resposta.
3)  Feu un resum del text.
4) Definiu el sistema polític que hi havia a França en aquell moment
5) Penseu que Montesquieu estava d'acord amb aquest sistema polític?. Raoneu la resposta.
6) Cliqueu la resposta que correspon al sistema polític que defensava Montesquieu :
monarquia absoluta caracteritzada per la concentració de poders a mans del monarca.
república democràtica que, entre altres característiques, destaca la de què no hi ha rei.
monarquia liberal caracteritzada per la divisió de poders.

7) Segons heu llegit en el text de Montesquieu, aquest autor està en contra dels privilegis?. Digueu en quina idea us baseu per deduir-lo.
8) Tenint en compte que Montesquieu era un filòsof il.lustrat francès, expliqueu alguna de les seves idees que no siguin polítiques.

En acabar, cliqueu el botó de la correcció enllaç amb la correcció

4. Completeu el quadre següent: (anirà  millor si  el copieu, ampliat , a la vostra Llibreta

                                         quadre Les revolucions burgeses
         Si voleu veure la descripció textual del quadre cliqueu aquí

Tornar a l'inici del T.2